Veganske chokolade muffins
Her er en opskrift på de lækreste og mest svampede chokolademuffins. Dejen er hurtig, nem og billig at lave og kan bruges som dessert når du får gæster eller til den søde tand en hyggelig eftermiddag.
Muffinsene er kalorielette men også intense (gode) i smagen på grund af indeholdet af kaffe og kakao i dejen.
Kagen er vegansk, så du undgår også animalske mejeriprodukter og dermed også de mange hormoner som dyr desværre indeholder idag.
Lever du vegansk eller kender du nogen som gør? Måske har du nogle kødfri dage?
Her hos Kornval Yoga har vi næsten kun veganske opskrifter og det har vi, fordi vi tror på det er sundere at spise mange grøntsager og undgå store mængder af animalske produkter.
Hvis du er skeptisk overfor vegansk kage (hvilket mange kan være) så prøv denne og bliv overbevist.
ca. 10 muffins.
Ingredienser:
230 ml. soya,- havre,- eller mandelmælk
1 spsk. øko. citronsaft
1/2-1 revet citronskal 230 g. øko. hvedemel
75 g. øko. kakaopulver
150 g. øko. rørsukker
50 g. øko. farin
2 tsk. øko. bagepulver
1,5 tsk. øko. natron
1/2 tsk. flage salt
2 tsk. øko. vaniljesukker
140 g. æblemos
50 ml. smagsneutral olie 50 ml. vand
250 g. stærk kaffe
Sådan gør du:
1. forvarm ovnen til 180 grader. 2. beklæd bageform med bagepapir. Hvis muffinsformer, så med lidt vegansk smør. 3. lav kærnemælk: Bland Soyamælk og citron sammen og rør godt. Lad stå i 5 min.
4 bland mel, kakao, rørsukker, brun farin, bagepulver, natron, salt og vanilje i en stor skål
5 tilsæt æblemos og olie til Soyamælk og pisk det helle 1-2 min.
6. tilsæt den våde og tørre blanding og den varme kaffe.
7. pisk på lav hastighed til dejen er hel og uden klumper.
8 hæld dejen i en form (eller muffinsformer) og varm i 30-40 minutter.
9. tjek med tændstik om kagen er færdig. Hvis der er dej på, så bag lidt længere. 10. opbevar i lufttæt beholder. På køl holder den op til 5 dage. Vaniljecreme:
1 dl Alpro Whipping.
Tips: Bag enten en hel kage eller som muffins. Vanilje cremen kan lægges ovenpå muffins, som på billedet eller ved siden af, hvis en hel kage. Du kan også dække hele kagen til eller dele kagen op i to stykker aflange stykker og lægge cremen mellem de to lag og på toppen mere creme eller med andet pynt.
I vaniljecremen tilføj evt. kardemomme og revet citronskal. Det giver en ekstra sød og frisk smag.
Sundhedsmæssige fordele ved at spise vegansk
En vegansk kost kan reducere risikoen for hjertesygdomme, visse typer kræft, type 2-diabetes og højt blodtryk.
Veganere har tendens til at have lavere kropsmasseindeks (BMI) og kan have lettere ved at opretholde en sund vægt.
En vegansk kost kan føre til lavere niveauer af skadeligt LDL-kolesterol og forbedre det samlede kolesteroltal.
Miljømæssige fordele: Produktionen af animalske fødevarer er ofte mere ressourceintensiv og medfører større udledning af drivhusgasser sammenlignet med plantebaserede fødevarer.
Produktionen af kød og mejeriprodukter kræver betydeligt mere vand end plantebaserede fødevarer.
Reduceret forbrug af animalske produkter kan mindske behovet for skovrydning og beskytte naturområder og dyreliv.
Dyrevelfærd: Veganisme er baseret på et ønske om at reducere udnyttelsen af dyr i fødevareproduktionen og forhindre dyremishandling.
Etiske overvejelser: Veganisme er baseret på overbevisningen om, at det er moralsk forkert at dræbe dyr for fødevarer eller udnytte dem på en måde, der forårsager lidelse.
Comments